Yiskorböcker, minnesskrifter om judiska samhällen som försvann med Förintelsen

Tisdag 21 april 2020 kl 18.30, Mötet var planerat att äga rum på Sensus, Torkel Knutssonsgatan 39, Stockholm. Men p g a rådande läge undersöker vi om vi kan ha mötet på distans över nätet. Vi återkommer om detta. Men du kan redan nu anmäla dig till mötet som vanligt till gunmoll4@gmail.com Du kommer då få mer information de närmaste veckorna.

Lior Becker, forskare vid Hugo Valentin-centrum vid Uppsala universitet föreläser om yiskorböcker  som källor till judiskt liv i Central- och Östeuropa före Förintelsen. Yiskorböcker började dyka upp redan under Förintelsen, men främst under årtiondena efteråt och nådde en topp på 1970-talet. Verken utgjorde ett spontant försök bland Förintelsens överlevare, främst i USA och Israel, att minnas och uppmärksamma den kulturellt och andligt rika värld som fanns i Europa innan det nazistiska folkmordet. Omkring två tusen böcker har publicerats genom åren, mestadels på hebreiska, jiddisch och engelska.

Som en fortsättning på föreläsningen samtalar Lior med Anna Jacobsson som är projektledare för översättningen av en yiskorbok från jiddisch till engelska.

Föreläsningen ges på engelska, men Lior tar frågor på svenska.

Comments are closed.