Börja släktforska – du kommer aldrig att ångra dig!
Släktforskning är otroligt spännande, intressant och lärorikt och vi har alla våra olika motiv för att vilja ta reda på mer om våra förfäder. Var kom de ifrån och och hur såg deras liv egentligen ut? I nästan varje familj finns historier och rykten som berättas från generation till generation. En del tappas bort på vägen medan annat läggs till – alla gillar en bra historia! En sån historia brukar ofta börja med ”det sägs att …”. Kanske är det sanningshalten i den som vi är ute efter.
Vilket vårt motiv än är för att börja släktforska ger vi oss ut på en fascinerande resa utan slut! Innan vi anträder resan bör vi ge oss själva en stadig grund att stå på, släktforskning kan lätt bli en snårig skog och det gäller att från början vara noggrann och strukturerad för att inte gå vilse.
Med några enkla knep som vi presenterar här går det att undvika. Har någon i släkten släktforskat tidigare? I så fall är det ett material du kan ha stor glädje av, men tänk på att du måste dubbelkolla uppgifterna som står där. Tala med släktingar och vänner till släkten om vad de vet och anteckna noga.
I början går det fint att teckna ner sina släktband för hand men det dröjer inte länge förrän släkten växer, åt alla håll och kanter, och man får stor hjälp av ett släktforskningsprogram, antingen ett som man installerar på sin egen dator eller någon de som finns hos släktforskningssajter på nätet.
Om du blir medlem i Judiska släktforskningsföreningen kan du få många goda råd och hjälp på traven med din forskning. Du får också möjlighet att möta andra släktforskare som kanske forskar i samma land, stad eller på samma släkt som du!
Tillsammans med Paideia folkhögskola ordnar Judiska släktforskningsföreningen kurser i olika teman kring släktforskning. Kurserna leds av vår ordförande Thomas Fürth som är en mycket sakkunnig släktforskare.
Med de listade tipsen här nedan i bagaget är du nu redo att ge dig ut på en resa i dina släktled.
Lycka till!
- Fundera noga på vilka förkunskaper du redan har – vad vet du om äldre släktingar i fråga om namn, födelse- och/eller dödsdatum, land/ort de vuxit upp i, ingifte och namnbyte, barn etc. Gör en så noggrann uppställning som möjligt över detta.
- Börja med den släktingen som du har mest förkunskaper om, det förenklar för dig att komma vidare och börja förstå hur själva forskningen fungerar.
Läs på om det land/område de kommer ifrån – hur har det historiskt sett ut där? Tänk på att de europeiska ländernas gränser har flyttats många gånger under förfluten tid. En person kan leva hela sitt liv i en och samma by och samtidigt vara född i ett land,