Länkar
Den största resursen för judisk släktforskning på Internet. Den självklara startpunkten för all judisk släktforkning.
www.jewishgen.org
Sveriges Släktforskarförbunds stora website.
www.genealogi.se
IAJGS International Association of Jewish Genealogical Societies ordnar årliga internationella konferenser om judisk släktforskning och stöder judiska släktforskningsföreningar världen över.
www.iajgs.org
Andra släktforskningslänkar
Family Search är världens största släktforskningssite med mängder av databaser från hela världen. Bakom Family Search står mormonkyrkan. Särskilt värdefulla är de olika wiki ländersidorna på Family Search. Där får man tips hur man går vidare. Family Search är gratis.
www.ancestry.se
Här finns svenska kyrkböcker (mormonfilmerna) scannade och tillgängliga via Internet mot avgift. De mosaiska församlingarna finns med.
www.ra.se
Information om Riksarkivet och landsarkiven.
https://sok.riksarkivet.se/
På digitala forskarsalen/Riksarkivet får man numera gratis tillgång till scannat kyrkoboksmaterial – även flera mosaiska (Judiska) församlingar, folkräkningar, diverse sökbara databaser, scannade mantalslängder m.m.
www.ssa.stockholm.se
Stockholms Stadsarkiv, har flera sökbara databaser tillgängliga utan kostnad, bl.a. delar av Rotemansarkivet. Databasen över uppehållsböcker är värdefull för den söker sina judiska anor.
www.yadvashem.org
Yad Vashem, med sökbar databas över Förintelsens offer. Databasen bygger på material som efterlevande lämnat in s k Pages of Testimony men också på minnesböcker från olika länder Utan kostnad.
International Tracking Service inrättades efter andra världskriget av segrarmakterna för att samla alla arkiv man kom över i olika tyska myndigheter och koncentrationsläger för att bidra till återförening av överlevandes familjer.
http://www.holocaust.cz/en/database-of-victims/
Den här databasen innehåller namn på och öden för judar deporterade från Tjeckien och fångar i Theresienstadt från andra europeiska länder.
www.ancestry.com
www.rootsweb.com
Ett kommersiellt företag som tillhandahåller massor av databaser, en del är gratis, en del avgiftsbelagt. De självklara sajterna för att söka efter släkt i USA.
www.stevemorse.org
Effektiva sökmotorer till olika databaser – inte minst passagerarlistor för emigranter till USA.
www.avotaynu.com
Ett förlag som säljer böcker och ger ut en tidskrift om judisk släktforskning. Deras Internet newsletter ”Nu? What’s New?” utkommer varje vecka med nyheter om judisk släktforskning och är värt att prenumerera på.
https://sdjh.dk/
Jødisk Genealogisk Selskab i Danmark, vår danska motsvarighet. JGS Danmark har information om judisk släktforskning i Danmark, Sverige, Norge och Finland på sin website.
G-gruppen, en svensk släktforskningsförening med vissa gemensamma områden med JSF. Forskar ”över Östersjön”, fokus på Baltikum och norra Tyskland.
www.crarg.org
Czestochowa-Radomsko Area Research Group, en forskningsgrupp fokuserad på detta område. Har även en mycket stor sökbar databas med Förintelseinfo.
www.geni.com/projects/Jewish-Genealogy-Portal-A-Guide-to-Jewish-Projects-and-Resources-on-Geni/13121
Jewish Genealogy Portal: A Guide to Jewish Projects and Resources on Geni med massor av information om judisk släktforskning främst i Centraleuropa. Geni är en del av MyHeritage som tillhandahåller olika söktjänster för släktforskare världen över.
www.genealogi.net
På Genealogiska Föreningens medlemssidor finns en databas över alla flyktingar som 1945 kom till Malmö med de vita bussarna
archives.jdc.org
American Jewish Joint Distribution Committe mer känt som Joint eller JDC är en välkänd judisk hjälporganisation. JDCs arkiv innehåller mängder av personuppgifter om människor som har fått hjälp av Joint mellan 1914 och 1973. Särskilt användbart är JDC Names Index.
Leo Beck Institute – LBI – har bibliotek och arkiv i New York och i Berlin. De har en stor samling av böcker och arkivhandlingar inriktade på judisk historia och kultur från tyskspråkiga länder och regioner. Mycket av materialet är digitaliserat t ex Rudolf Jakob Simonis Collection 1769 – 1945 som bl a omfattar genealogiska anteckningar om 400 svensk-judiska familjer.
http://www.yivoencyclopedia.org/
YIVO Institute for Jewish Research ligger vägg i vägg med LBI i New York är motsvarigheten till LBI för judisk historia och kultur i Östeuropa. Deras Encyclopedia of Jews in Eastern Europe är ett ovärderligt uppslagsverk online. YIVO har liksom LBI ett omfattande arkiv och bibliotek varav mycket är digitaliserat.
GenTeam är en specialsajt med massor av databaser över genealogiskt material från Centraleuropa. Mycket är inriktat på index till judiskt folkbokföringsmaterial från Österrike och Tjeckien, men även ett stort index över dödsannonser från 1800- och tidigt 1900-tal i de tre stora dagstidningarna i Budapest, Prag och Wien.
Jewish Genealogical Society of Long Island har specialiserat sig på att lägga upp youtubefilmer på olika genealogiska teman. Här kan man lära sig om amerikansk och europeisk släktforskning.
https://www.familytreedna.com/
FamilyTreeDNA är den självklara sajten för den som söker sina judiska rötter med hjälp av modern DNA-teknik. I FTDNAs databaser finns många släktforskare med judiska anor.
Här finns massor av info om den judiska begravningsplatsen i Altona – numera en del av Hamburg