Min judiska släkt från Wien

Måndagen den 1 februari kl 18.30 Anmäl er som vanligt till Eva Prevell så får ni information om hur mötet sker digitalt via Zoom.

Ekonomihistoriker och professor i agrarhistoria Janken Myrdal berättar, med utgångspunkt från sin bok ”Det judiska hörnet. En del av min släkt.”, om sin mors anor.

Så här beskriver Janken själv vad han tänker tala om:

”Min mormor föddes i Wien och växte upp i USA, så småningom gifte hon sig med min morfar, som studerade i New York. Sent i livet kom jag att intressera mig för denna fjärdedel av min släkt. Jag kommer att tala om hur man bedriver släktforskning på en släkt som förgrenar sig i det Habsburgska väldet. En fråga som upptog mig är varför judar utsattes, och utsätts, för bisarra anklagelser. Detta har flera historiska lager, men en förklaring jag inriktar mig på är den intellektuella framryckningen omkring 1900 som min släkt var en del av; advokater, läkare osv. Släkten drabbades hårt: hälften mördades; hälften flydde. Jag tar också upp stölderna av egendom. De delar av släkten jag tillhör var socialister men det fanns också släktingar som hade annan politisk uppfattning.”

Våra möten genomförs i samarbete med  

Comments are closed.