Två levnadsöden: Ludvig Sachs – familjens svarta får? och Maryam Yankelevna Korenblyum ensamstående mor och invandrare till Stockholm 1909 från Odessa

Måndag den 12 april kl 18.30. Anmäl er som vanligt till Eva Prevell så får ni information om hur mötet sker digitalt via Zoom.

Vårens sista möte delas mellan två av våra styrelsemedlemmar, Anna Langaard och Gun Moll och vi ska få en inblick i deras spännande forskning

Först Anna som berättar om det hon har forskat fram om sin mammas morfar Ludvig Sachs som var hotelldirektör på 1890-talet i Christiania (nuvarande Oslo) och spenderade för mycket pengar och blev familjens svarta får.

Gunn Moll lyfter fram ett kvinnoöde Maryam Yankelevna Korenblyum föds 1874 i Ukraina och dör i Stockholm 1944. När hon är 11 år dör hennes pappa och hon flyttar först till sin farfar och sedan när hon är 18 år till sin syster Feyga och hennes man i Odessa. Systern dör 1904 och då gifter sig Maryam med systerns man, de får två döttrar tillsammans och hon blir styvmor till Feygas söner. När mannen dör 1909 tar Maryam med sig sina två döttrar samt en av sin systers söner och flyttar till sin bror Yankel i Sverige.

Våra möten genomförs i samarbete med  

Comments are closed.