Ellen Hammerschlag – ett av 500 judiska barn som kom från Tyskland till Sverige 1939

Tisdag den 15 februari kl 18.30  kommer Björn Hagelin, släktforskare och personhistoriker, och föreläser om ett av de 500 tysk-judiska barn som kom till Sverige 1939 – 1940 med vad som kallades Kindertransport.

Så här skriver Björn om bakgrunden till sin forskning:

”Mina somrar från barn till vuxen tillbringade jag i Öregrund. Under 2020 hjälpte jag där ägaren av ett hotell med husets historia vilket också inkluderade dess tidigare boende. Det visade sig då att Ellen Hammerschlag bott där under några år och som tysk-judisk flicka var hon annorlunda än de andra i huset. När jag började undersöka hur hon hamnat där visade det sig att hon var ett av de 500 tysk-judiska kvotbarn som kom till Sverige 1939 – 1940. Jag visste inte mycket om detta så jag bestämde mig för att genom Ellen lära mig mera. Mitt föredrag redovisar en del av vad jag nu vet.”

Mötet äger rum på på videolänk via Zoom. Vi planerar även för ett s k hybridmöte så att en mindre grupp kan ses fysiskt i en lokal hos Sensus Medborgarplatsen 4, 7 tr Stockholm.

Anmäl er som vanligt till eva.prevell@gmail.com både ni som vill vara med digitalt och ni som vill komma till lokalen hos Sensus. Adressen är Medborgarplatsen 4 i Stockholm. Vid anmälan får du reda på om plats finns för dig som vill komma på det fysiska mötet. Anmälan är obligatorisk!

Våra möten genomförs i samarbete med

Comments are closed.