Höstens aktivteter

DÄR SLÄKTEN EN GÅNG LEVDE (DELVIS DISTANS)

Vill du lära dig mer om de orter där judar levde under 1700-, 1800- och tidigt 1900-tal i Central- och Östeuropa? Men också hur du får reda på var dina släktingar en gång bodde? Försöka förstå hur det var att leva i en svunnen kultur i länder som inte längre finns och leva på platser som idag bytt namn och befolkning. Under kursen ges möjlighet att arbeta med och ta fram uppgifter om orterna där den egna släkten levde. Välkommen till denna kurs som också är en fördjupningskurs i judisk släktforskning!

Kursen ges i samarbete med

Anmälan före 21.6 mer information https://paideiafolkhogskola.se/courses/dar-slakten-en-gang-levde-delvis-distans-ht24/

Du kan betala din medlemsavgift på swish 150 kr ange namn, mejladress och mobilnr

Programmet för höstens första studieträff och höstens tre medlemsmöten är nu klart:

Tisdagen den 4 september klockan 18.30 äger höstens första studieträff rum. Du som har frågor om judisk släktforskning, söker efter anor som du inte hittar eller har andra frågor, mejla din fråga till Eva Prevell  . Men du kan även vara med på studieträffen utan att ha egna frågor. Studieträffen äger rum via videolänk på Zoom.

Måndagen den 9 september klockan 18.30. Medlemsmötet äger rum i Sensus lokaler, Medborgarplatsen 4, Stockholm och via videolänk på zoom (hybridmöte). Anmäl er som vanligt till Eva Prevell

Ett fascinerande livsöde Jon Kahn berättar om Karl Landauer, judisk psykoanalytiker och Freudlärjunge från Frankfurt som flydde till Stockholm 1933 när han inte längre fick utöva sitt yrke i Tyskland.

*****

Onsdagen den 25 september klockan 18.30. Medlemsmötet äger rum i Sensus lokaler, Medborgarplatsen 4, Stockholm och via videolänk på zoom (hybridmöte). Anmäl er som vanligt till Eva Prevell

I Burgenland finns varken dinosaurier eller judar. En berättelse om familjen Rothstein. Rosie Rothstein berättar om familjen Rothstein, som bodde i Güssing, en liten ort i förbundslandet Burgenland i Österrike. Vad hände och hur gick det till, efter Anschluss 1938? Burgenland – det första området som blev helt ”judefritt”.

*****

Tisdagen den 5 november klockan 18.30. Medlemsmötet äger rum i Sensus lokaler, Medborgarplatsen 4, Stockholm och via videolänk på zoom (hybridmöte). Anmäl er som vanligt till Eva Prevell

Östeuropeiska judar i Skandinavien Cales Ahlneck delar med sig av sin forskning om östeuropeiska judar och deras familjer som immigrerade till Skandinavien 1860 – 1914. Han har försökt följa familjerna från ankomst och vidare liv i Skandinavien, alternativt vidareflyttning till andra länder. Vid träffen visas de källor som han har använt och de uppgifter som hitintills är registrerade.

Våra möten arrangeras i samarbete med

Comments are closed.