Några av de första judiska familjerna i Sverige

Onsdagen den 22 januari kl 18.30

Mötet äger rum i Sensus lokaler, Medborgarplatsen 4, Stockholm och via videolänk på zoom (hybridmöte). Anmäl er som vanligt till Eva Prevell

Judiska släktforskningsföreningen i Sverige kommer bidra med en serie möten om olika judiska personer och familjer som kom att bosätta sig i Sverige under de senaste 250 åren.

Anna Langaard berättar om ”Familjerna Stiebel, Thiel och Sachs – köpmän från Tyskland”.

Johan Schück svarar på frågan ”Känner du Josephsons – Kultursläkt i många generationer”

Carolyn Östberg tar med os på en resa ”Från kattun till konst – Familjerna Levin, Philip och Fürstenberg”.

Sedan fortsätter vi med ett möte den 17 mars om några av de familjer som invandrade under andra hälften av 1800-talet och 1900-talets första årtionde. Det var familjer som kom från vad som då var ryska Polen och Baltikum inklusive Ostpreussen

Ett tredje möte i vår kommer att handla om några av de familjer som kom under 1900-talet fram till 1930-talet. Dessa tre möten kommer att äga rum under våren 2025.

Mer information om dessa möten kommer på vår hemsida, i vår facebookgrupp och på https://judisktliv.se/hitta-evenemang

Höstens tre möten kommer att ägnas åt: De som kom som flyktingar undan nazismen. De som kom som överlevande efter andra världskriget.De som kom från Polen under 1960-talet.

Våra möten arrangeras i samarbeta med

Anmälan till våren kurs ”Där släkten en gång levde”

Anmälan senast 10.12 på

https://paideiafolkhogskola.se/kurser/dar-slakten-en-gang-levde-vt25/

Vill du lära dig mer om de orter där judar levde under 1700-, 1800- och tidigt 1900-tal i Central- och Östeuropa? Men också hur du får reda på var dina släktingar en gång bodde? Hur det såg ut och allmänt om livsvillkor i dessa samhällen, men också om historiska individuella människoöden med nedslag i lokala judiska miljöer i Central- och Östeuropa? Försöka förstå hur det var att leva i en svunnen kultur i länder som inte längre finns och leva på platser som idag bytt namn och befolkning.

Du får lära dig olika forskningsstrategier och metoder för hur du online kan söka i samtida kartor, adressböcker, skolkataloger, handelskalendrar, gamla turistguider med mera över de platser där dina anor levde och verkade. Vi går igenom hur du på nätet kan leta reda på gamla bilder på miljöerna i dessa judiska samhällen. Kanske till och med hitta just den adress eller det hus där din släkt en gång bodde. Vi använder olika historiska källor och berättelser för att förstå i vilken historisk kontext, judarna i Central- och Östeuropa levde fram till tidigt 1900-tal.

Under kursen ges också möjlighet att arbeta med och ta fram uppgifter om orterna där den egna släkten levde. På så sätt ger kursen verktyg och insikter för att förstå under vilka villkor dina släktingar kan ha levt. Välkommen till denna kurs som också kan ses som en fördjupningskurs i judisk släktforskning!

Kursen ges i samarbete med

Måndag 9 december kl 18.30

Sista studieträffen för i år. Du som har frågor om judisk släktforskning, söker efter anor som du inte hittar eller har andra frågor. Mejla din fråga till Eva Prevell eva.prevell@gmail.com Men du kan även vara med på studieträffen utan att ha egna frågor. Studieträffen äger rum via videolänk på Zoom. Anmäl dig till Eva Prevell så får du zoomlänken . Välkommen!

Våra möten arrangeras i samarbeta med


Tisdagen den 5 november klockan 18.30.

Mötet äger rum i Sensus lokaler, Medborgarplatsen 4, Stockholm och via videolänk på zoom (hybridmöte). Anmäl er som vanligt till Eva Prevell

Östeuropeiska judar i Skandinavien av Claes Ahlneck

”Jag vill gärna dela med mig av min forskning om de östeuropeiska judar och deras familjer som immigrerade till Skandinavien 1860 – 1914. Som ett led i min släktforskning har jag kommit i kontakt med ett, för mig okänt och spännande område via flera ingifta judiska släktingar. Jag följde upp deras bakgrund och blev intresserad av familjehistorierna och hur man ofta planerade för familjen och barnens framtid. Jag har försökt följa familjerna från ankomst och vidare liv i Skandinavien alt. vidareflyttning. Vid träffen visas de källor som använts och de uppgifter som hitintills är registrerade.”

Onsdagen den 25 september klockan 18.30.

Mötet äger rum i Sensus lokaler, Medborgarplatsen 4, Stockholm och via videolänk på zoom (hybridmöte). Anmäl er som vanligt till Eva Prevell

I Burgenland finns varken dinosaurier eller judar. En berättelse om familjen Rothstein.

Österrike är ett märkligt land. Familjen Rothstein bodde i Güssing, en liten ort i förbundslandet Burgenland. Vad hände och hur gick det till, efter Anschluss 1938? Burgenland – det första området som blev helt ”judefritt”. Vem forskar på vad och vilka berättelser finns? Juni 2023 bjöds Rosie Rothstein in som efterlevande till ett symposium – av forskningssällskapet i Burgenland. En berättelse om Burgenland, familjen Rothstein och hur hon, Rosie Rothstein, började fatta lite, ganska lite.

Våra möten genomförs i samarbete med

Måndagen den 9 september klockan 18.30

Foto: privat ägo

Mötet äger rum i Sensus lokaler, Medborgarplatsen 4, Stockholm och via videolänk på zoom (hybridmöte). Anmäl er som vanligt till Eva Prevell

Jon Kahn berättar om Karl Landauer, judisk psykoanalytiker och Freudlärjunge från Frankfurt som flydde till Stockholm 1933 när han inte längre fick utöva sitt yrke i Tyskland. I Stockholm bodde hans svåger, Jons farfar. De svenska myndigheterna tvekade och ville inte låta honom utöva läkaryrket. Han valde då Amsterdam.

Våra möten äger rum i samarbete med

Höstens aktivteter

DÄR SLÄKTEN EN GÅNG LEVDE (DELVIS DISTANS)

Vill du lära dig mer om de orter där judar levde under 1700-, 1800- och tidigt 1900-tal i Central- och Östeuropa? Men också hur du får reda på var dina släktingar en gång bodde? Försöka förstå hur det var att leva i en svunnen kultur i länder som inte längre finns och leva på platser som idag bytt namn och befolkning. Under kursen ges möjlighet att arbeta med och ta fram uppgifter om orterna där den egna släkten levde. Välkommen till denna kurs som också är en fördjupningskurs i judisk släktforskning!

Kursen ges i samarbete med

Anmälan före 21.6 mer information https://paideiafolkhogskola.se/courses/dar-slakten-en-gang-levde-delvis-distans-ht24/

Du kan betala din medlemsavgift på swish 150 kr ange namn, mejladress och mobilnr

Programmet för höstens första studieträff och höstens tre medlemsmöten är nu klart:

Tisdagen den 4 september klockan 18.30 äger höstens första studieträff rum. Du som har frågor om judisk släktforskning, söker efter anor som du inte hittar eller har andra frågor, mejla din fråga till Eva Prevell  . Men du kan även vara med på studieträffen utan att ha egna frågor. Studieträffen äger rum via videolänk på Zoom.

Måndagen den 9 september klockan 18.30. Medlemsmötet äger rum i Sensus lokaler, Medborgarplatsen 4, Stockholm och via videolänk på zoom (hybridmöte). Anmäl er som vanligt till Eva Prevell

Ett fascinerande livsöde Jon Kahn berättar om Karl Landauer, judisk psykoanalytiker och Freudlärjunge från Frankfurt som flydde till Stockholm 1933 när han inte längre fick utöva sitt yrke i Tyskland.

*****

Onsdagen den 25 september klockan 18.30. Medlemsmötet äger rum i Sensus lokaler, Medborgarplatsen 4, Stockholm och via videolänk på zoom (hybridmöte). Anmäl er som vanligt till Eva Prevell

I Burgenland finns varken dinosaurier eller judar. En berättelse om familjen Rothstein. Rosie Rothstein berättar om familjen Rothstein, som bodde i Güssing, en liten ort i förbundslandet Burgenland i Österrike. Vad hände och hur gick det till, efter Anschluss 1938? Burgenland – det första området som blev helt ”judefritt”.

*****

Tisdagen den 5 november klockan 18.30. Medlemsmötet äger rum i Sensus lokaler, Medborgarplatsen 4, Stockholm och via videolänk på zoom (hybridmöte). Anmäl er som vanligt till Eva Prevell

Östeuropeiska judar i Skandinavien Cales Ahlneck delar med sig av sin forskning om östeuropeiska judar och deras familjer som immigrerade till Skandinavien 1860 – 1914. Han har försökt följa familjerna från ankomst och vidare liv i Skandinavien, alternativt vidareflyttning till andra länder. Vid träffen visas de källor som han har använt och de uppgifter som hitintills är registrerade.

Våra möten arrangeras i samarbete med

Måndagen den 3 juni 18.30

Sista studieträffen före sommaren. Du som har frågor om judisk släktforskning, söker efter anor som du inte hittar eller har andra frågor. Mejla din fråga till Eva Prevell eva.prevell@gmail.com Men du kan även vara med på studieträffen utan att ha egna frågor. Studieträffen äger rum via videolänk på Zoom. Anmäl dig till Eva Prevell så får du zoomlänken . Välkommen!

Tisdagen den 16 april kl 18.30

Mötet äger rum i Sensus lokaler, Medborgarplatsen 4, Stockholm och via videolänk på zoom (hybridmöte). Anmäl er som vanligt till eva.prevell@gmail.com

Hattmakarparet från Haga i Göteborg

Många judar som kom till Sverige i slutet av 1800-talet blev berömda och framgångsrika och förmögna. Oftast är det dem man hör talas om, inte minst därför att de har bidragit så mycket till vetenskap och kultur i Sverige. Alla immigranter hör dock inte till denna grupp. Många levde sitt liv, om inte i armod, som under enkla och hårda villkor. Detta är historien om hattmakarparet Berta och Herman Fink i Haga som fick 11 barn och där mannen avled vid endast 41 års ålder. Berättare är deras barnbarnsbarn Hans Fink och hans dotter Anita.

Alla våra möten görs i samarbete med

Måndagen den 25 mars klockan 18.30.

Mötet äger rum i Sensus lokaler, Medborgarplatsen 4, Stockholm och via videolänk på zoom (hybridmöte). Anmäl er som vanligt till eva.prevell@gmail.com

Olschanski – En familjehistoria

Familjen Olschanski – Rafael och Sara – kom till Sverige på 1870-talet med start i Ängelholm. Efter ett antal år i Skåne etablerade de sig på andra sidan landet i Oskarshamn. Från början sysslade de med lump och skrot och fortsatte senare med bärgning av större båtar och rederiverksamhet. 

Robin Lapidus berättar om Olschanskis – som fick 11 barn – med tonvikt på äldste sonen Abrahams levnadsöde. Abraham föddes 1874 och bodde med familjen i 20 år då han emigrerade till Sydafrika för att söka lyckan. I början av seklet återkom han till familjen i Oskarshamn men lämnade ganska snart för USA och hade därefter inte någon som helst kontakt med familjen. 

  • Våra efterforskningar har spräckt flera myter som länge levt i olika varianter i familjen. När vi från började leta efter Abraham i USA fann vi inte några som helst uppgifter efter landstigningen på Ellis Island. Ända tills vi fick professionell släktforskningshjälp…, säger Robin Lapidus

Efter mötet har Judiska släktforskningsföreningen årsmöte.

Handlingar till årsmötet finns på hemsidans medlemssidor under fliken Årsmöteshandlingar

Våra möten görs i samarbete med