”Liebe Wilma” 486 brev från Rhaunen i Moseldalen till Hälsinggården i Falun – om att restaurera en tysk-judisk familjs historia

Tisdagen 22/11 klockan 18.30 föreläser vår styrelsemedlem etnologen Carolyn Östberg. Mötet genomförs som hybridmöte på Sensus, Medborgarplatsen 4 i Stockholm, och på Zoom. Sedvanlig anmälan till Eva Prevell eva.prevell@gmail.com

Wilma Lundström, med flicknamnet Ermann, var född och uppvuxen i den lilla byn Rhaunen i Moseldalen, Rheinland Pfalz. Där bodde hon med sin familj: mamma, pappa, en äldre bror och en yngre syster. Bägge föräldrarna tillhörde judiska släkter som bott i området sedan 1700-talet. Efter den traumatiska novemberpogromen i Tyskland 1938 insåg familjen Ermann faran. Wilmas bror lyckades få utresetillstånd till Palestina och Wilma själv kom under sommaren 1939 med en så kallad Kindertransport till Hälsinggården i Falun. I oktober 1941 upphör kontakten mellan Wilma och hennes familj i Rhaunen. Sedan dess visste Wilma väldigt lite om vilket öde hennes föräldrar och lillasyster gick till mötes.

Föreläsningen bygger på ett av Carolin Östbergs forskningsprojekt. Projektens inriktning, förutom att restaurera judiska familjers historia, är inriktade på att utveckla och förmedla kunskap om judiskt liv före, under och efter Förintelsen. Metoden är etnologiska djupintervjuer med överlevande från Förintelsen, arkivforskning och resor till de platser som berörs.

Våra möten görs i samarbete med

Comments are closed.