Höstens aktivteter

Judisk släktforskning – Fördjuppningskurs (Delvis på distans)

Vill du lära dig mer om judisk släktforskning, särskilt olika forskningsstrategier och metoder samt om historiska individuella människoöden med nedslag i lokala judiska miljöer i Central- och Östeuropa? Välkommen till denna kurs som är en fördjupningskurs i judisk släktforskning. Start 6 september, Sex tillfällen. Anmälan öppen 16 maj till 16 juni. Anmälan till restplatser kan fortafarande göras.

Kursen görs i samarbete med Mer information https://paideiafolkhogskola.se/courses/judisk-slaktforskning-fordjupningskurs-delvis-distans/

Programmet för höstens medlemsmöten är nu klart:

Torsdagen den 7 september klockan 18.30. Mötet äger rum i Sensus lokaler, Medborgarplatsen 4, Stockholm och via videolänk på zoom (hybridmöte).

Kosher Nostra – Den judiska maffian i USA

Vi ska få höra vår styrelsemedlem Gun Moll berätta om familjen Molovianker som invandrade till USA under första hälften av 1900-talet men också om den judiska maffian i USA.

****

Onsdag den 25 oktober klockan 18.30. Mötet äger rum i Sensus lokaler, Medborgarplatsen 4, Stockholm och via videolänk på zoom (hybridmöte).

Bröllopspogromen – en ukrainsk-judisk familjeberättelse

Hur klarar man sig i en diktatur, omgiven av propaganda och angiveri? Och hur vet man när det är dags att fly? 

Anna Grinzweig Jacobsson som är fysiker, författare och leder Judiska Salongen i Göteborg berättar om sin senaste bok som utkom på årsdagen av Rysslands anfall på Ukraina den 24 februari 2022. 

****

Måndag den 27 november klockan 18.30. Mötet äger rum i Sensus lokaler, Medborgarplatsen 4, Stockholm och via videolänk på zoom (hybridmöte).

Judiska herrgårdar i Sverige – en pilotstudie

Med utgångspunkt i olika källor berättar Mia Kuritzén Löwengart, FD i historia, om enskilda herrgårdar, med judiska ägare. Ända fram till 1854 var det förbjudet för mosaiska trosbekännare att bo på landsbygden eller i andra städer än Göteborg, Stockholm, Norrköping och Karlskrona. Trots detta ägdes åtminstone 25 herrgårdar i Sverige  av judar innan dess, från 1760-talet och framåt. 

Anmälan till medlemsmötena görs som vanligt till Eva Prevell

Mer information finns i föreningengens medlemsblad MISHPOLOGEN. Där annonseras även våra studieträffar i judisk släktforskning.

Våra möten arrangeras i samarbete med

****

Comments are closed.